Запознай се с Федерика Пекорари – част 2

От петък, 16 февруари 2018 0 Няма етикети Връзка 0

Продължението на интервюто ми с Федерика Пекорари, като част 1 можеш да прочетеш ТУК: http://bit.ly/2Cpe7pG

Българските любители на виното знаят за Chianti Classico, Lambrusco, Montepulciano d’Abruzzo, Amarone и Nero d‘Avola – най-вече червените, но по някакъв начин пренебрегват белите. Как може да се подтикне любопитството на някого, за да опита и много хубавите бели италиански вина?

Исторически погледнато, регионите в Италия, които имат достатъчно силни и капацитет на производство, за да изнасят продукцията си, бяха тези, в които производството на червено вино е по-голямо. Това не означава, че белите не са толкова важни и производителите им са по-малко ориентирани към качеството, отколкото червените. Има един цял свят, който можете да откриете тук, в Италия, както по отношение на сортовете грозде, които варират от една област в друга, така и различните характеристики, които тези изключително различни терори могат да донесат. Според нашето наименование (appellazione), долината Исонцо във Фриули Венеция Джулия, се оказва, че през годините, в които избата съществува, сме успели да открием Рая на белите вина.

Какво прави толкова необичайни вината от Фриули Венеция Джулия? Дали това е просто терароарът, или има ли някакво специално ноу-хау, което помага?

Бих казала, че това е комбинация от тези фактори. За да стане наистина райски регион за производство, както споменах преди, за да се откроява толкова силно, трябва да има комбинация между локация, история и хората (както тези от настоящето, така и тези от миналото). Това, което по-специфично се случва тук, е смесване на топлината от Средиземноморието (казвам го имайки предвид както климатичните явления, така и емоционалните характеристики) с австирйската дисциплина.

Кажете ни повече за вината, които ще се дегустират в майсторския Ви „Младост и зрелост на FRIULI’S WINES“ по време на Winebox Portfolio Tasting 2018.

Вината, които ще покажем там, са 3: Gris (a Pinot Grigio), Picol (Sauvignon Blanc) и Lis (кюве/cuvee от Pinot Grigio, Chardonnay и Sauvignon), като от тях ще бъдат дегустирани както текущите последни, така и по-стари реколти. Тези 3 сорта грозде са най-представителните за съвременната винена история на Фриули. Освен това идеята за представяне на по-стари реколти има за цел да докаже, че едно много хубаво бяло вино не е интересно само когато е младо, но в действителност може да се подобри, когато „узрее“.

Winebox Portfolio Tasting ще се проведе на 23 и 24 март: на 23-ти ще бъде посветен на винените дегустациите във Военния клуб, като пълните подробности и инфо за билети тук -> http://www.winebox.bg/tasting#wpt, а на 24-ти ще се проведат майсторските класове в хотел Sense, всички теми и лектори, както и цените на курсовете – можете да проверите тук -> http://www.winebox.bg/tasting#mc. Побързайте да закупите билетите си, защото местата са ограничени!

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *