Живот като сборна касетка: критично мислене

От понеделник, 31 юли 2017 0 Няма етикети Връзка 0

Последните месеци има няколко неща, които не ми дават мира: едното е видимото нежелание на масата хора да мислят, по принцип, другото е липсата на критично мислене по конкретни проблем и въпроси.

И не, споделянето на снимки и статии в социалните мрежи и гарнирането им с плоски коментари, изградени от изрази подходящи за 5-годишни деца не е признак за съзнателно обмисляне на даден казус, проблем, случка – това е показател за излишно многословие.

Критичното мислене обикновено започва с излагане на теза и адекватно аргументиране – с проверени факти, за предпочитане с конкретни данни. Нещо, което все по-малко хора сякаш имат желание и време да правят. Защото днешното „прочетох го в интернет“ е също толкова достатъчно, колкото вчерашното „прочетох го във вестника“ или още по-добре: видях го по телевизията – класика!

Пишейки един текст днес, след като проверявам 17-тия източник с информация по темата искам да ви попитам: кога за последно ровихте дълго и търсихте подробна информация по даден въпрос/тема/проблем или обикновен повод и защо, т.е. какъв беше поводът?

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *