Живот като сборна касетка: да се разболееш преди дълъг полет или как за 24 часа трябва да оздравея

От петък, 20 май 2016 6 Няма етикети Връзка 0

Днес летим за Япония, направо не мога да повярвам, че съм на ръба да видя сбъдната една от детските си мечти! Мама е била в Япония, на Експо 70‘ и съм израснала сред нейните снимки, спомени, подаръци и до определена възраст, обличайки детското кимоно на сестра ми. И така, благодарение на страхотните оферти на Qatar Airways и невероятният нюх на Александър за добри цени, изгодни хотели, предварително закупуване и резервиране на всякакви услуги – успяхме да се спретнем и след малко започвам стягането на куфарите!

За разлика от предходното ни семейно пътуване до Австрия, този път съм оптимизирала багажа до съвършенство, като през последните месеци успях да минимизирам сериозно притежанията си и да се снабдя с важни и полезни неща, които ми липсваха. В общи линии за мен и за Ади предвидените дрехи могат да се носят както самостоятелно, така и една върху друга – ако случайно стане студено. Тотално игнорирах модните тенденции и заложих 100% на комфорт и удобство, защото сме планирали много обиколки и дълго ходене.

Успях да отметна всичко важни задачи, да планирам работата си до 3-ти юни, да разпределя и стиковам всичко, което има да се свърши в този период и т.н. и ми остава днес само да подредя и изчистя вкъщи, за да може да се приберем и да заварим приветлива атмосфера, а не обичайният хаос, който често се оставя преди път. И в момента, в който си мислех, че съм достигнала върховен дзен, вселената намери начин да ми плесне силен шамар зад врата, за да ми помогне да се опомня и да не забравям колко малък и незначителен е човекът и колко подвластен на всякакви външни фактори, в това число и вируси е през целия си живот.

И така, вчера късно следобед, гърлото ми започна да се подува (знам, че вероятно има по-адекватен термин, но усещането е такова), за ме боли, да ми става леко лошичко и да ми се запушва носа. Да летиш със запушен нос е едно от най-гадните неща, които може да ти се случат! И така, започна мисия „как да оздравеем за 24 часа“ която цели да летя в сравнителен комфорт и все пак да се насладя на първата истинска ваканция, далеч и по възможност без работа за последните 8 години от живота ми.

Много държа да отбележа, че моите оптимизации доведоха до това, че пътната чантичка с козметиката е значително по-малка от тази с лекарствата! И понеже имам опит с всякакви изцепки по време на път, а в този конкретен случай ми се налага и да се лекувам в крачка, та ето какво до тук показва моят опит относно най-важните неща за пътуване, както и какво ново ще се наложи да изпробвам – всичко разделено в 2 пътни чанти – една по-малка за ръчния ми багаж и една по-голяма за куфара, в която има повече количества и разнообразие и при нужда от нея мога да допълвам малката, която ще ми седи през цялото време в раницата.

Как се опитвам да оздравея: от вчера редувам Nurofen Stopcold и Coldrex MaxGrip на 4 часа, пия витамин C, смуча Trachisan, пръскам си капки за нос Muconasal и пия Aerius – тези двете за отбъбване на лигавицата, така че да не ме удари в ушите. В допълнение този път включих и два продукта с прополис, на които особено много залагам: Апимед орал – спрей за възпалено гърло и Апимед Имун – имуностимулант с витамин C и прополис.

Преди много години, докато бях на един летен курс в Италия, се разболях като куче и всъщност най-много ми помогнаха продукти за гърло и имунната система с прополис, който един от преподавателите ми се погрижи да ми напазарува, връчи и да ме убеди да пия. Така че сега залагам особено много на нещата на Апимед.

И така, освен изброеното по-горе, ето какво има в пътната аптечка, като за да спестя излишни подробности кое къде – в ръчен багаж или в куфар съм сложила, като цяло в ръчния багаж гледам да имам по 1-2 таблетки или сашета от всичко – стига разфасовките да го позволяват.

За летене: Ади за първи пък показа сериозно притеснение от предстоящите дълги полети и реших, че трябва да взема нещо „за път“. Момичетата в аптеката ми препоръчаха капките Rescue на д-р Бах. Знам, че много хора са твърдо анти хомеопатия и т.н., но преди време съм взимала капки на д-р Бах и съм твърдо убедена, че действат (плацибо ефект или не, действат и са ми помагали) така че реших да заложа на този безвреден вариант за Ади, вместо да я тъпча с химия, за да се успокои. Освен капките взех и бонбони/пастили, които преди време ми бяха подарени в един goodies bag (предимството на блогърстването е, че откриваш много нови неща!) и освен всичко останало са и много приятни на вкус и по никакъв начин не се асоциират с идеята за лекарство.

Дрис & драйф: така наричам диария и повръщане, за които винаги нося едно и също: черен въглен – класика за прочистване при стомашно-чревни проблеми, Degan – против повръщане и Enterol против диария.

Температура: Хексалгин – т.е. течен аналгин на капки, Nurofen и Paracetamol на таблетки за мен, защото имам алергия към аналгин.

Простуда и грип: за Ади – Tylol Hot за деца, заради псевдоефедрина, който бързо отпушва нос; за нас Nurofen Stopcold и Coldrex MaxGrip

Алергии: Xyzal на капки за Ади, Aerius на таблетки за нас

Болки: в случай, че ни заболят колената – Дексофен (Александър е с оперирано коляно: кръстна връзка и менискус, а моя милост има скъсан менискус на дясното коляно, на което му предстои операция това лято). В допълнение нося и лекарства за Александър, ако случайно пак направи бъбречна криза – две, които ни предписаха в Гърция миналото лято: Voltaren и Buscopan, както и класиката No-Spa.

Репеленти: попаднах на промо опаковка репелент + гел за след ухапване Repelex, не съм го пробвала, за пръв път взимам – избрах заради компактните опаковки, защото Autan е в по-голям и неудобен флакон

Нос/хрема: Muconasal – винаги пътувам с капки за нос в ръчния багаж, като преди излитане и преди кацане всички си впръскваме, за да сме 100% сигурни, че носовете ни са отпушени и няма да ни болят учите. Тетрисал Е – за прочистване на нос, както и няколко пластмасови ампули физиологичен разтвор, който винаги влиза в употреба. За Ади винаги нося лепенки за нос Breathe Right за деца, защото когато е с хрема често диша нощем през устата, пресъхва й гърлото, после кашля и т.н., а тези лепенки са ни спасявали доста често до сега.

Лепенки/дизинфетанти: малък флакон Живасепт, по няколко лепенки от различни видове: за мазоли на крака, малки и големи обикновени, устойчиви на вода и един флакон течна лепенка-спрей Hansaplast Spray. За всеки случай нося и няколко стерилни марли, опаковани по отделно.

Против подсичане: малка кутийка крем Бочко

Задължително взимам винаги слънцезащитен крем и гланц за устни с фактор, защото болката от изгорена от слънцето кожа и устни може рязко да скапе всяко едно пътуване.

Толкова за преносимата ми аптечка – приемам съвети и препоръки, ако съм пропуснала нещо!

6 Comments
  • Mymakeup2013
    май 20, 2016

    Лелеее колко хапове,спрейове и мазила :))
    Аз ви желая да не ви потрябват и да си изкарате прекрасна и вълнуваща ваканция!
    И чакам много снимки :*

    • Ана
      май 20, 2016

      Мама навремето казваше: най-много обичам да изхвърлям неизползвани лекарства с минал срок на годност! 🙂 ще разказвам после, в снимки

  • Ангелина Присадашка
    май 20, 2016

    Джинджифил.
    Фреш ябълка + лайм + джинджифил.

    Лек полет и прекрасна ваканция.

    • Ана
      май 20, 2016

      джинджифил дори с мед го ям, само че на път е по-сложно. благодаря 🙂

  • fictrix
    май 31, 2016

    Принципно дори на кратки полети, но особено за дългите, взимам Стеримар, изкуствени сълзи, балсам за устни и крем за ръце. Това когато съм съвсем здрава, просто хидратацията много ми помага през N-те часа без чист въздух.
    Лек полет и прекрасно изкарване!

    • Ана
      юни 4, 2016

      това с изкуствените сълзи е жесток съвет, благодаря! изобщо не ми и хрумна. бях взела вместо Стеримар – защото е по-обемист Тетрисал – свърши работа.
      благодаря за коментара и съвета, директно си включвам капките за очи в чек-листа за път 🙂

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *