Жените, технологиите и разни други неща

От вторник, 12 април 2016 0 Няма етикети Връзка 0

Преди много години исках да уча медицина, за да стана патоанатом. Тогава ми казаха, че това не било женска професия, жените ставали медицински сестри, а тази алтернатива никак не ми хареса.

После си смених изцяло представата за света и се преориентирах към хуманитарните науки, от които пък сега освен някаква основа на общата ми култура – не виждам никакъв друг прагматичен смисъл.

И сега се питате – какво аджеба имат технологиите от заглавието с това излияние тук, нали? Ами имат – кажи-речи толкова общо, че докато не се научих да правя повече на компютъра си от това да жунглирам с обичайните Майкрософтски програми, не знаех колко точно възможности изпускам.

Защото технологии, кодене, диджитъл – всички тези неща са една врата към един свят пълен с възможности. Не само за жените – принципно. Но на жените, в частност на момичетата им се набива в главите, че техническите специалности, математика, науката и т.н. са мъжки, трудни, тежки, че няма да ги разберат…

Не знам кой и къде е решил, че женският свят трябва да бъде само и изцяло окъпан в розово.

Накратко: приветствам всякакви инициативи, които дават трибуна на жени, успели и постигнали кариерно развитие напук на очакванията, както и на такива, които показват пред младите момичета възможностите, които IT (най-общо казано) сектора разкрива.

В този ред на мисли – очаквам да видя и чуя Christine Major, Discovery Education и Sheree Atcheson, Women Who Code UK следващата седмица на Webit.Festival

 

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *