Добри обноски – сервиране на маса

От четвъртък, 26 ноември 2015 14 Няма етикети Връзка 0

Защото обещах да започна поредица за добрите обноски, пък и защото някои от вас изявиха желание да понаучат повече, ето онагледено как се сервира правилно маса.

Нефромално сервиране (основни варианти):

 

Основни насоки: чашите се поставят винаги горе в дясно спрямо чинията, приборите могат небрежно да се поставят в салфетка – от която и да е от двете страни или да се разпределят така:

дясно – нож и лъжица

ляво – вилица

Формално/официално сервиране:

сет-3 copy

 

Постарах се да сглобя достатъчно ясна графика, като основните елементи са надписани – от тук нататък има много поле за изяви и интерпретации. Важно е да се знае, че първо се храним с крайните прибори – т.е. лъжица – ако имаме супа или вилица за салата/предястие.

Също така – това, че има чинийка и нож за хляб не означава, че го режем. Взима се филия или малка питка – според каквото домакините са поднесли, чупи се с ръце в чинийката и ако има масло и друго предястие за намазване – тогава и само тогава се използва ножът.

Напитките се градират според менюто и съобразено с ястията, като принципно се върви така: бяло с предястие, червено с основното ястие и пенливо или фортифицирано вино с десерта и кафето.

Допълнителни насоки:

Помощна маса – добре е ако човек може да си го позволи – най-вече заради ограниченото пространство в днешните холове/трапезарии да има помощна маса, на която да слага по-обемистите съдове: подноси с храна, супници, тенджери, купи със салата, бутилки с вино и вода и т.н.

Център на масата – в центъра на масата, според повода, е по-добре да се постави украса – букет, свещи ли дори красив сладкиш – например джинджифилова къщичка. Ако масата е сервирана за по-продължителен аперитив + предястия – то тогава в центъра на масата се поставят плата/съдове с предястия, които трябва да могат да бъдат лесно достъпни за всички гости, както и да се следи да не остават празни подноси/плата.

Салфетки – обикновено платнените салфетки не са особено практични, за това дори да ги има е добре да има и резервни хартиени такива. Изобщо: добре е винаги да има под ръка хартиени салфетки.

Истината е, че протоколът и етикетът се променят и са динамична величина, като така напоследък има голямо поле за изява – особено когато се подреждат елегантни и красиви маси за важни поводи – сватби, приеми, годишнини и т.н. – в щатите това изкуство се нарича tablescaping.

Ако имате допълнителни въпроси – питайте смело!

pics: Pinterest и ръчна компилация

14 Comments
  • yoannamladenova
    ноември 26, 2015

    Кратко, ясно и много полезно. Затвърдих някои познания, а за други ще се коригирам на предстоящата коледна вечеря 🙂

  • Vladimir Eftenov
    ноември 26, 2015

    Другото ляво 🙂

    • Ана
      ноември 26, 2015

      готово, япоправих, мерси!
      добре е, че поне някой чете и внимава 🙂

  • Rosina Makedonska
    ноември 27, 2015

    и аз внимавам 🙂 – липсва ножът за салата/предястие – между лъжицата и ножа за основното

    • Ана
      ноември 27, 2015

      Тук има интерпретации: зависи колко официална е вечерята/масата и какви точно са ястията, които се сервират. Попадала съм на много трактовки – едните казват, че за всяка вилица трябва нож, а други, че приборите от ляво и от дясно трябва да са равен брой.
      Много обичам обаче, когато има коментари, които предизвикват дискусия – много благодаря!

  • Rosina Makedonska
    ноември 27, 2015

    Чашата за вино се поставя винаги на върха на ножа за основното ястие

  • Веска Попова
    ноември 27, 2015

    Чашата за вода се поставя винаги на върха на големия нож. Останалите чаши се подреждат по няколко различни начина.

  • д
    ноември 30, 2015

    Абсолютно грешнобзареждане на маса.не подвеждайте хората.липсва прибор,чашите са грешно поставени и салфетката от плат е нещо задължително за спазване на етикета.

  • д
    ноември 30, 2015

    Забравих да кажа,че идеята ви за чиния за хляб и нож за хляб,всъщност се казва размазна чиния.сервира се препечена филия…може да се намаже хайвер,но може дори и само масълце.това е комплимент,докато си чакате първото ястие,т.е. салатката :)))

  • Ана
    ноември 30, 2015

    Благодаря за коментарите и насоките – много искам да направя следните уточнения: намерих доста трактовки – включително показно + картинки чашите спрямо ножовете как ъ къде се поставят – има повече от един вариант, така че нека не спорим точно кое стои на върха на ножа. Според допитване до човек, занимавал се дълги години с етикет – всичко се нарежда основно в зависимост от пространството, с което разполагаме.

    За салфетката: положението е копи-пейст, както вече обясних, не съм я сгъвала аз – ще се постарая ако мога да наредя някоя маса – тогава конкретно по моите умения да има коментари – тук е по-скоро за насока.

    За размазен нож и размазна чиния – това „размазно“ лично на мен изобщо не ми звучи приятно – за това ще държа упорито на чиния и нож за хляб.

    • д
      ноември 30, 2015

      Бих казал,че вие и вашия човек създавате нов етикет.Ако говорим за това как искаме да ни е добре на нас,то всеки ще си подреди масата,така както му харесва.Но ако говорим за етикет и култура на хранене,то нека я спазваме.Ето за то сме селяни в ресторант,защото не знаем за какво служи размазната чиния.Да,евентуално може да ни сервират хляб в панерче,за да не ни затрудняват.И ако имате торта за десерт,моля не е яжте с лъжичка :).А вие явно сте зодия овен.

  • Ана
    декември 1, 2015

    Здравейте, Д. – не знам за кой „мой човек“ говорите, пък и малко е странно да се спори с една буква, пък било то и за добри обноски. Да доложа, обаче, проверих – може да се каже, както размазна чиния – така и чиния за хляб. Панера си има своя чар, в кръчмата да речем.
    Предвид голяма част от днешните граждани, може би не е лошо човек пък да е селянин, иначе да идвате тук и да ми поствате обиди – е леко жалко.
    И не, не съм овен.
    Спорен ден!

    • Maria
      декември 2, 2015

      Здравейте, така и така споделяме, нека споделя с Вас благодарността си относно двете публикации за сервиране на маса, като млада невеста ги намирам за изключително полезни и удобни.
      Благодаря много, и приятен ден ! :))

  • Rayna Vardeva-Doychinova
    декември 4, 2015

    И аз БлагоДаря за публикациите. Към горната схема само ще добавя, че разпределението е на 5 см. от ръба на масата
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=657231574297269

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *