Добра форма

От понеделник, 21 юли 2014 12 Няма етикети Връзка 0

Напоследък, когато казваме, че някой е в добра форма имаме предвид, че човекът изглежда физически добре, спортува, или дори – ако е жена е слаба, ако е мъж е мускулест и „релефен“.

Парадоксално модерните хора (или поне тези от по-големите градове, които работят на бюро) имат нужда да спортуват и да бъдат в добра форма, за да изглеждат добре. Вече нямаме нужда да имаме сила, за да изпълняваме ежедневни задачи като цепене и пренасяне на дърва, носене на вода от далечни кладенци, пране на ръка, тупане на черги…

Предците ни е трябвало да бъдат силни, физически здрави и в добра форма, за да могат да издържат сеитба, жътва, оран – от нас се иска да бъдем в добра форма, за да ни седят добре на задниците тесните джинси.

Пиша това, защото след вчерашния ден косене и плевене по двора на вилата, се чувствам като парцал. Нито йогата, нито разделното хранене ми помогнаха да издържа на работата в двора, по пладне, в жегата. Телата ни са нефункционални, или поне моето е такова. Вчера вечерта се чувствах толкова добре след цял ден на въздух и слънце, скапана от умора, да – но въпреки това добре. Единствената негативна мисъл, която не спря да се промъква в съзнанието ме, че не мога да използвам достатъчно добре (поне теоретичния) капацитет на тялото си. И трябва да взема мерки: да намеря начин да влезна отново в такава форма, която да не ми позволява да се изморявам лесно и да мога отново с лекота да размествам мебелите вкъщи, когато ми скимне.

12 Comments
 • Стамен Стаменов
  юли 21, 2014

  Градът прави хората нежни и слаби. Колкото и на фитнес да ходите, пак няма да успеете да осигорите на тялото си това натоварване при тези селски природни фактори, за да не се уморите и да не се преуморите и да не станете на парцал.

  Аз качих до третият етаж със съпругата ми един диван в две части – всяка част по около 60-70 кг и после 2 седмици имах мускулна треска. И около 12 синки на ръцете – синини.

  • Ана
   юли 21, 2014

   Така е, съгласна съм – напълно! За това обичам да копая, плевя и всичко останало. За жалост – напоследък последната година не ми оставаше много време. За това сега – наваксваме. За пренасянето на мебели – миналата есен ми се наложи – и така се сецнах ужасяващо. А досега не ми се беше случвало.

 • sugarfreenora
  юли 21, 2014

  Има доста хора във фитнес залите, които тренират здраво не само,за да изглеждат добре в дрехите си, но и практикуват т.нар. функционално трениране – т.е. развиват капацитета и издържливостта на тялото си на макс,за да могат да се справят с някакви ежедневни ситуации 🙂 И общо взето вероятността да си трансформираш нагласите след няколко месеца тренировки от желание да бъдеш „нацепена батка“ към желание да тренираш функционално и постоянно да се развиваш е доста голяма ако попаднеш на добър треньор 🙂

  • Ана
   юли 21, 2014

   Ето нещо такова ми трябва – защото Омммм-овете с йогата сутрин ми помагат за добрата стойка и да не ме боли кръста на бюрото през деня, но не ми помагат с издръжливостта, никак даже.

  • sugarfreenora
   юли 21, 2014

   Между другото за гърба има много добри изометрични упражнения (в които няма реално движение на мускула, седиш на едно място,в една позиция и пак се натоварваш), които въобще не са трудни и не изискват много време. Каквото и да е – трябва нещо да се прави, да се спортува и по възможност да го разнообразяваш – т.е. не всеки ден едни и същи упражнения и движения, защото тялото много бързо свиква с натоварването и ефектът се губи 🙂 И не е нужно да отделяш по 1 час за тренировки и мъчения – и 20 минути стигат, важното е КАК.

 • Teia Ted
  юли 21, 2014

  Преди около 3 месеца /точно на 1 май/ вдигнах глава и видях планината, която съм гледала цял живот. От тогава съм наложила поне един от почивните дни семейна разходка с часове вървене нагоре-надолу и без обикаляне на кръчмите из Драгалевци, Бояна и т. н. Децата мрънкат с променлив интензитет, но аз съм доволна и усещам разликата чисто физически /психически плюсовете са дори още повече/. За добрата форма помага и една пълна раница среден размер, която тежи на качване и след блажен обяд е перце на слизане. Лятото е малко дъждовно, но пък слънцето не жули безмилостно, което определено облекчава разхдодките.
  пп Плана и околните по-ниски планини също са вариант

  • Ана
   юли 21, 2014

   Обожавам планината – въпроса е, че твърде често работим и събота – и така остава само неделята за почивен ден и така трябва да се направи избор: домакинстване и пазар за седмицата, ходене на селската къща, която мило наричаме вила или катерене по планините. И в общи линии изборът зависи от това какво е времето и до колко апартамента може да издържи с едночасово разтребване на бързо.
   Преди точно 4 години, хлапето беше на 4.5 се качихме на Боровец, на Ситняково – и от там пеша надолу. Отне ни 4 часа, като на финала на дъщеря ми й трепереха краката и едвам ходеше. После обаче така се ентусиазира и нахъса, че правехме състезание кой ще може да слезе до долу най-бързо – трудно постижимо, защото ходим в група, но все пак забавно.
   Миналото лято правихме състезание кой най-малко ще иска почивка и да поседне по пътя до Боянския водопад.
   Тази година залагаме на селския туризъм и копаенето в градината, още не сме се качили нито един път на Витоша, да видим кога ще успеем.

 • Inspiration exists
  юли 21, 2014

  Ани, не мисля че йогата не допринася за издържливостта, напротив….но като във всичко друго трябва да положиш усилия, поне в началото не става само с ОМ…има асани за гръб и стойка, има такива за издържливост и core strength…издържливостта се постига само с упоритост и ежедневни систематични усилия

  • Ана
   юли 21, 2014

   Има голяма вероятност и аз да бъркам нещо – или твърде дълго време да правя едни и същи упражнения, които може би вече на са ми достатъчни и имам нужда от повече натоварване. Въпросът е, че идентифицирах проблема – сега трябва да се заема с решението. И да заложа на упоритостта, защото съм абсолютно съгласна – трябват ежедневни усиля. И всъщност едното не изключва другото: походите в планината не заместват йогата, а тя не може да замени физическия труд в двора. Може би достигнах до момент, в който трябва да преоценя времето и приоритетите, както и да преразгледам навиците си.

  • Inspiration exists
   юли 21, 2014

   О да, със сигурност заедно с йогата е добре да има допълнително аеробно натоварване за издържливост – каране на колело, тичане или ходене пеша….за сила – копане или лицеви опори 🙂 или това от йога: Plank – Chaturanga Dandasana / Upward dog – Urdhva Mukha Svanasana / Downward Facing Dog – Adho Mukha Svanasana 😀

 • Teia Ted
  юли 21, 2014

  Ние също имаме вила /къх-къх, селска къща/, но е в подножието на Стара планина и позволява съботно-неделна разходка съизмерима с тази на Плана например. Миналата седмица бяхме там и тези горски ягоди, набрани по поляните, са моя поздрав за теб /ммм, може би пчелите са облитали питомни преди да намерят дивите и за това са толкова едри :-)/
  http://3.bp.blogspot.com/-hxhdaRnXtvg/U8zFq7arhFI/AAAAAAAACFM/I9yiwAUEwVA/s1600/DSCN0803.jpg

  • Ана
   юли 21, 2014

   Ех, че хубав поздрав! Много благодаря 🙂 Като дете по цяло лято бродих из горите и тичах по поляните на Стара планина, мама е родом от Пирдоп и там прекарвах летните ваканции, при баба и дядо, докато бяха живи.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *