Добра форма – продължение…

От вторник, 20 септември 2016 0 Няма етикети Връзка 0

Свремето откриваш, че освен стегнатия външен вид и това, което най-общо наричаме да изглеждаш добре, от далеч по-голямо значение е да се чувстваш добре. Добрата форма е прекрасна, но доброто съдържание – безценно!

Не вярвам в готовите рецепти и лесните съвети, от типа: как да постигнем баланс в живота си; как да сме здрави и силни или как да бъдем винаги щастливи – колкото хора, толкова и рецепти. Всеки намира собствения си път или както е в моя случай – комбинация от маршрути, които да следва.

И понеже наскоро споделих във Facebook страницата на блога, че всяка сутрин правя физически упражнения и съм супер доволна от формата, която поддържам, в следствие на което бях залята от въпроси за какво, как и по колко, ето накратко какво работи за мен:

Предпочитам да правя упражнения вкъщи, защото пестя много време от придвижване от/до фитнес, мога сама да си избирам натоварването и вида упражнения, мога да си избирам сама музиката и най-вече – мога да се къпя спокойно в собствената си баня! Забележка: когато си избирате упражнения или онлайн тренировки от какъвто и да е вид имайте предвид, че добре все пак да имате известна двигателна култура, да имате предвид възможностите на собственото си тяло и при нужда да сте се консултирали с доктор. Аз се посъветвах какво мога и какво не да правя, защото имам проблем с един крив прешлен и контузено коляно.

Строг график за движение – т.е. може да са и 10 минути, но всеки ден трябва да правя нещо, за да не се отпускам съвсем и да усещам, че натоварвам мускулите си. Най-добре ми се отразяват тренировки около 45 минути, като редувам: един ден кардио, втория ден повече тежести, третия йога или пилатес.

С времето установих, че упражненията, с които съм се лигавила последните години нямат никакъв ефект – сякаш тялото ми изобщо не ги приема за натоварване. Да не говорим колко скучни ми бяха станали и колко абсолютно ме мързеше да ги правя. Спасението се оказаха YouTube каналите, като любимите ми са FitnessBlender и POPSUGAR Fitness

Също така установявам, че за мен е по-добре да се натоварвам физически сутрин, отколкото следобед: тялото и мозъкът ми функционират по-добре, когато си правя упражненията сутринта. От обща култура знам, че сутрешната гимнастика засилва метаболизма – при мен по-скоро решението е практично, защото след спорт започвам с много по-добър тонус деня си.

Относно хранителния ми режим – аз не мога да пазя диети, защото обичам да готвя и обичам вкусната храна, освен това воя и доста активен социален живот и няма начин да чопля една ябълка цяла вечер за вечеря или да карам на салати зеле и моркови и минерална водица, когато излизам вечер с приятели. Това, което работи за мен е да си давам почивки от време на време – например един ден седмично да карам само на сурови плодове и зеленчуци, когато нямам много натоварен ден да махам тотално въглехидратите от менюто си и да си оставям повече време почивка на стомаха след обилна вечеря – понякога се случва, неизбежно е! т.е. ако съм приключила с вечерята в 10 или 11 вечерта, пила съм вино и съм яла десерт, следващия ден започвам с топла вода, мед, чай или кафе и първото ми ядене е най-рано в 12:00 на обед, по възможност плодове или зеленчуци.

Внимавам съвсем съзнателно да не преяждам, да избягвам готови храни, полуфабрикати, бързи въглехидрати и сладкиши. Освен това се научих да планирам храненията си – т.е. опитвам се да реша от сутринта къде и какво ще ям, като следващата крачка е да си приготвям домашна храна за обяд в офиса.

Винаги съм пиела много вода и чайове, казват, че е важно – за мен е начин на живот, от малка.

Не броя калории и не меря сантиметри, меря се от време на време на кантара ми вкъщи, като в случая килограмите не са ми цел – гледам общата форма, тонус и начина по който се чувствам. Да, определено тесните ми дънки ми стоят по-добре, отколкото през януари месец, но предпочитам усещането за тонус и силата, която постепенно си възвръщам.

Опитвам се да пия витамини и добавки с витамин B, но не винаги ми се получава. Приключих куркумата и сега планирам да взема това, пак от vitalconcept, защото постепенно искам да тренирам повече издръжливост с тежести и да започна отново да тичам.

И така – сега бонусите, от последните 2 месеца активни тренировки:

-PMS симптомите ми поутихнаха и менструалните ми болки значително намаляха

-като цяло настроението ми е доста добро

-продуктивността ми се подобрява

-по-бързо се възстановявам при грип/простуда

-с много по-голяма лекота вдигам, местя и т.н. каквото се налага – пазарски чанти, мебели, матраци, куфари…

-заспивам за секунди!

За финал искам да кажа, че колкото хора – толкова и форми. Но както е добре да градим дух, характер, навици, отношения – така е добре да поддържаме и телата си здрави, защото имаме само тези и те е добре да ни служат добре за по-дълго време! В никакъв случай не искам да пропагандирам предимствата на една форма пред друга, но колкото и да си повтаряме, че big is beautiful и love your curves и така нататък послания за позитивен имидж и нагласа към себеуважение и себе приемане – всички знаем, че след една определена граница. Килограмите не са само секси извивки, а тежест, която ни тежи, пречи ни да се движим с лекота, уморява ни, задъхва ни и носи риск за здравето и живота ни!

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *