Сложи си обица на ухото

От събота, 30 август 2014 4 Няма етикети Връзка 0

Една и съща жена, една и съща кухня, една и съща събота, но при различни обстоятелства.

1

Сложи си обица на ухото е мотото на кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ на Avon, като подробности можете да разберете във Facebook страницата на Avon България.

3

Фактите са тъжни и плашещи: всяка четвърта българка е жертва на физически или психически тормоз, като рядко чуваме и разбираме за подобни случаи, дори да се случват на наши близки. В webcafe има един текст, който ме сграбчи за гърлото и така ме държа дълго време, препоръчвам: На един шамар разстояние. Сега го отворих пак, за да погледна коментарите, където попаднах на следните бисери, представени като народна мъдрост:

Бий жена си всеки ден, ти и да не знаеш защо, тя знае

имаше една много вярна приказка, че една жена кога й да е бие човек .. 
се ше е късно и се ше е малко – вярно е

И това се приема за нормално – в много семейства. Най-лошото е, че децата виждат този модел на поведение и за тях това е нормалното, това е стандарта. Момчетата израстват с идеята, че рано или късно ще си намерят своята жена, която да бият и най-лошото: ако не я бият нито те са истински мъже, нито тя е истинска жена – защото, както разбираме от народната мъдрост – жената трябва да бъде бита.

А момичетата израстват смазани, страхливи и готови на всичко, защото рано или късно – все ще си намерят един здрав истински мъж, който ще ги бие, защото е така – истинските мъже бият! А те, ще се стремят да попаднат на поне по-заможен мъж, та между шамарите да могат по някой лъскав подарък да получават и от време на време на барче, ресторант или чалготека да идат – да се поразкършат, ама умерено – щото ако се отпуснат на дансинга – току-виж пак са отнесли кютека.

5

Идеята за снимките, сравнението, локацията – т.е. кухнята, насока за грима и самото заснемане е на дъщеря ми, която държи да бъде представена така: Ади Б.

4

Когато получих обиците на Avon с предложение да се включа в проекта „Сложи си обица на ухото“ към тях имаше бележка с информация за кампанията срещу домашното насилие, която дъщеря ми прочете, погледна ме много изплашено и учудено и каза: мамо, нас татко не ни бие, и твоят татко не те е бил, и изобщо не познаваме никой мъж, който да бие жена си. Пожелавам си да доживея деня, когато всички деца – момичета и момчета, няма да разбират какво означава „домашно насилие“.

 

4 Comments
  • Tanya
    септември 17, 2014

    Страхотен пост. Наистина трябва да се говори за тези неща. Колкото и да е трудно.

    • Ана
      септември 18, 2014

      Благодаря! Вярвам, че колкото по-свободно и честно говорим за проблемите – толкова по-голям шанс имаме да ги преодолеем. Ако смитаме всичко под килима – никога нищо няма да се промени

  • Аделина Веселинова
    ноември 25, 2016

    Харесва ми да виждам хора,които да дават масовост и гласност на проблеми за които никои не смее да признае.Поздравления!

    • Ана
      ноември 25, 2016

      Благодаря! Намирам за много важно да се говори повече, смислено, критично и аргументирано по всички болни теми. С подмитан епод килима – проблеми не се решават. Пък и като родител нося още по-голяма отговорност, мисля, какво ще оставя след себе си

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *