Запознай се с Федерика Пекорари – част 1

От петък, 16 февруари 2018 0 Няма етикети Връзка 1

Днес имам удоволствието да ви представя виртуално Федерика Пекорари, лектор на майсторския клас Youth & Maturity Of Friuli’s Wines, от семейната винарска изба Lis Neris, която се намира на хълмовете на Сан Лоренцо Изонтино, на брега на река Изонцо, в източната част на италианската област Фриули Венеция Джулия.

Ето първата част от интервюто ми с Федерика Пекорари:

Бих искала да започна с някои стандартни въпроса, за да може читателите да Ви опознаят. От колко време работите във винарската индустрия и каква е “винената“ Ви история?

Аз съм пето поколение във винопроизводството на моето семейство, което означава, че всъщност съм роден и израснала сред него. Моята „винена“ история би била, че виното и производството му винаги са били нормален аспект от нашия живот и като малко дете неща като прибиране на реколтата или бутилиране разглеждах почти като игра.

Винената промишленост беше ли вашият първи избор? Дали това е призвание или повече въпрос на наследяване на работата?

Това определено беше наследствена работа за мен. Както казах, започнах почти като развлечение между училище и домашна работа и малко по малко стана истинската ми работа. Винаги казвам, че когато работите в семеен бизнес като нас, отнема много малко време, за да се разбере дали това е нещото, което наистина желаете да правите. За себе си мога да твърдя, че това е моето нещо, което чувствам свое признание, тъй като сега работя сериозно на „пълен работен ден“ повече от 10 години, в Lis Neris!

В малко патриархалното италианско общество – колко лесно (или никак не е лесно) изобщо е жена да работи във винарската индустрия?

Трябва да кажа, че отначало се чувствах малко уплашена от индустрията, тъй като съм жена и много млада, но в сегашното винопроизводство има голяма промяна. Жените стават все повече и повече, а когато става дума за семеен бизнес, трябва да кажа, че има много момичета сред новото ни поколение.

Италия, за повечето българи, е синоним на качество, вкус, красота, невероятна храна и великолепни вина. Кои са най-интересните италиански вина, които бихте препоръчали на чужденец, който иска да открие нещо ново?

За да откриете най-добрите бели, трябва да се насочите към Североизточниа Италия и Адриатическото крайбрежие, където се произвеждат както международни, така и локални, местни сортове. Що се отнася до червените, всички знаем за Тоскана, Пиемонте или Венето, но нашите острови и южната част на Италия като цяло генерират много добри червени, особено от местни сортове грозде.

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.