Предизвикателствата като форма на мотивация и стимул

От понеделник, 23 юли 2018 4 Няма етикети Връзка 0

В края на миналата година реших да се включа и аз в предизвикателството на Goodreads, като твърде амбициозно си поставих за цел да прочета 50 книги в рамките на 2018. До тук съм прочела 17, като в момента съм подхванала 4 книги. Имам идиотският навик да прочета първите няколко страници на няколко книги поетапно, после ги натрупам на купчинка и подхващам или тази, която ме е грабнала най-силно или тази, която ми изглежда най-голямо предизвикателство.

Преди време се пробих и с фитнес предизвикателствата, но нещо не ми се получи, може би ще трябва да пробвам, но под друга форма – health tracker примерно ако има и мога да си следя прогреса на издръжливост, подобрение на работа на сърце и т.н. – може би ще подейства по-мотивиращо.

Вчера споделих на Ади колко мотивиращо ми действа предизвикателството на Goodreads, и как се опитвам да използвам малкото ми свободно време в четете, а тя ми изнесе една опреснителна лекция на тема: съвременна pop култура и challeng-a като начин на живот на днешният пубер. Имали хлапета, които имали YouTube канали, в които изпълняват предизвикателства от последователите си, имало някакви „тайни“ групи, в коти деца се предизвиквали на какво ли не – от това да изядат супена лъжица с канела, през това да се обясняват в любов на ученическите си изгори, до това да правят някакви рисковани каскади, да пият алкохол и да се снимат как се напиват и т.н. Та като изключим дебилизмите и понякога опасните последици – като цяло предизвикателствата могат да имат положителен ефект, малко като в „Предай нататък“.

Та сега имам въпрос: вие ползвате ли подобни на Goodreads предизвикателства, в които освен собствения прогрес следите и прогреса на приятелите си? Едно от основните предимства на Goodreads за мен е, че откривам книги и заглавия много по-лесно от преди. Ще се радвам да споделите!

4 Comments
  • Nomad
    юли 23, 2018

    Младежките предизвикателства от YouTube общо взето счупиха тъпомера с the tide pod eating challenge – да изядеш мека капсула с перилен препарат. Освен безсмислено, подобно нещо може и да е животозастрашаващо, да доведе до стомашно кървене и пр. Но празнините в съвременното родителство и образователна система са тема на друг разговор.
    Аз си правя годишното предизвикателство в GoodReads ако не за друго, поне за да си следя прогреса през годините. Обикновено пиша 52, досега максимум 44 съм успявала, но винаги като погледна и другите години и освен за книгите, се сещам и за всички останали неща, които са ми се случили през тази година.
    Обявени предизвикателства с междинна точка на проверка, която много хора могат да видят, е добра мотивация. Аз се записах за полумаратон през Октомври с приятели, но и в края на Септ. имам едно междуфирмено състезание, което е 10 км. и всички колеги ще сме на него. Няма мърдане! 🙂

    • AD
      юли 23, 2018

      Този тип предизвикателства, като това с препарата, са адски тъпи и най-вече опасни. Дъщеря ми ми беше обяснила, че масово децата се подвеждат, защото ако не направят някоя подобна простотия ги изолират и почват да ги тормозят в училище. Съгласна съм, че родителските липси се пренасят и към децата, но на много хора не им се занимава и е по-лесно да тикнат телефон/таблет в ръцете на детето и да го оставят да се оправя само.
      Това за тичането е супер. Аз май се сдобих с контузено коляно и скъсан менискус, но ако се окаже, че нищо ми няма може да се пробвам и аз отново да потичам – пък и много хубаво се следи напредъка – за време, разстояние и т.н.
      Успех с маратоните!

  • Калоян Пламенов
    юли 27, 2018

    Страхотен Блог със супер полезна информация.Поздравления!

    • Ана
      юли 27, 2018

      Благодаря 🙂

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *