Коледни подаръци: какво да, какво не и компилация насоки какво повеляват добрите обноски по отношение на подаръците

Преди няколко дни постнах следния статус във ФБ страницата на блога:

Здравейте, (не съм много сигурна дали трябва да се обърна като към читатели/приятели/котета/патета или друго – може да допълните в коментар). Виждам навсякъде се вихрят списъци с идеи за коледни подаръци – както примерни, така и съвсем реални. Та се зачудих дали искате/имате нужда да прочетете едно от следните:

-dream wish list – нещата, които искам, ама няма да ми се получи, но все пак си мечтая тайно да спечеля от тото и някой ден да са мои (my precious е леко положението тук)

-някакви идеи с реална и практична насоченост, неща които съм подарявала и са се харесали и т.н.

-какво аз купих като подаръци тази година (има-няма 5-6 неща, общо, ама от сърце)

Питам, за да знам дали да се пъна покрай предколедната истерия и аз, или да се съсредоточа над четене на книги и наваксване с филми.

Благодаря предварително!

Отговорите бяха най-разни и разнообразни от: „пъни се“, до „по-добре почети – ще е по-добре и за теб и за обществото“, от „кажи какво си купила, за да заимствам идеи“, до „вече съм готова с моите подаръци, но ще ми бъде любопитно да разбера ти какво си избрала“.

И така – давам си сметка, че ако опиша какво съм купила има шанс да скапя изненадата на малкото ми близки хора, така че това може да остане за по-нататък, за нещо от типа: дефиле на коледния подарък – виждам, тренд е последните години, веднъж и аз да съм в модата!

Общите идеи и насоки и хиперболизирания ми списък с мечтани подаръци ще сложа най-долу, под този пост. А сега ще ви дам наръч безплатни и непоискани съвети за етикета на подаряване, какво и на кого се подарява и какво не е добра идея да се подарява.

Текстът ще е дълъг, за това си направете един чай или си сипете чаша вино и приятно, надявам се, четене!

Около начина на поднасяне на подаръци има митове, легенди, местни обичаи и общоприети неписани правила, които е добре да знаем. Както в повечето случаи с неписаните правила – винаги има поле за интерпретация, така че нищо не е окончателно и категорично, а по-скоро подлежи на лична преценка и критично мислене. В идеалния случай, когато познаваме основните правила за правене на подаръци следва да имаме предвид три основни неща: човекът, за когото е подаръка и личния му вкус, поводът, личната ни ситуация – т.е. нашите отношения с този човек, начинът, по който ще поднесем подаръка и не на последно място финансовата си и социалната си ситуация.

Основните групи хора, на които правим коледни подаръци обикновено са:

  • Партньор – съпруга/съпруг, гадже, любовник…
  • Тесен семеен кръг – деца, родители, братя и сестри
  • Широк семеен кръг – лели, чичовци, братовчеди, баби и дядовци и всички останали стринки, лелинчовци и т.н. хора, които никога няма да запомня кой на кого какъв точно се пада
  • Приятели
  • Колеги, състуденти, съученици, шефове, учители , преподаватели и т.н. в зависимост в коя фаза на живота си се намирате
  • Хората, които правят живота ви по-лесен: терапевт, доктор, фризьорка, маникюристка, фитнес-инструктор и т.н.

Основните и най-общи правила при правенето на подаръци са тези:

  • Приеми и подари – т.е. поднасянето на подаръци следва да бъде взаимно, не напразно се нарича именно размяна на коледни подаръци
  • Всички са равни – отнасяйте се с еднакво отношение и уважение при избора на подаръци за хора от една и съща категория
  • Следвайте традицията или създайте такава – обикновено започнем ли с коледната размяна на подаръци с някого, не бива да спираме. Това не значи, че нещата не могат да се променят и да измислим алтернативен подход.
  • Златното правило за всеки по нещо гласи, че ако се направи подарък към един представител на определена категория (приятели или семейство), следва всички останали от същата категория да получат подаръци. Това правило е мутирало най-силно и осезателно последните години

И сега, предвид различните категории и най-общите насоки за подаряване, ето и малко практични съвети на кого какво се подарява и няколко принципно полезни съвета.

Планирайте добре: както бюджета, така и времето си. Решете за кого колко значим/скъп подарък искате да направите и спестявайте по малко през цялата година. Направете си списък с хората, за които искате да направите подаръци. Ако разширявайте или респективно стеснявайте списъка спрямо новите си приятелства или променения статус на старите такива – все пак всичко се случва в този живот.

Започнете с подготовката за Коледа и коледните подаръци от по-рано. Не е задължително да чакате началото на декември, за да започнете да купувате подаръци, можете да го правите в течение на цялата година.

Купете опаковъчни материали, панделки, пликове, хартия и картички по-рано. Ако не искате да си скъсате нервите с тези неща – се подгответе от възможно най-рано, защото да влезнете в магазин за подаръчни опаковки няколко дни преди Коледа е самоубийствен акт. Много често веднага след края на празниците започват значителни намаления на изостанали тематични коледни опаковки – възползвайте се и спестете пари, като напазарувате това, което ще ви е нужно за следващата година.

Направете си таблица с имената и адреси на хората, на които искате да изпратите картички. Не чакайте да наближи Коледа, за да изпращате картички, защото шанса да се забавят заради натоварената работа на пощите е много голям. Изпратете картичките си между 10 и 15 декември, за да не пристигнат нито прекалено рано, нито прекалено късно.

Направете си списък с имената на хората, на които искате да направите подарък. В най-идеалния случай тази таблица можете да си правите още след края на коледните празници и да обновявате на годишна база, като сложите и едно поле с подаръка, който вие сте получили. Така ще имате ориентир какво са ви подарили, така че да не подарите същото.

Нежелани подаръци – на всички ни се случва да получаваме и такива и в подобни случаи, вместо да ги преподарим можем да изберем някой от следните подходи: да помолим да заменим подаръка с нещо, което ще ползваме; да го продадем; да го дарим.

И сега, конкретни насоки какво и на кого се или пък не се подарява:

Партньор – съпруга/съпруг, гадже, любовник…

Обикновено това е най-лесната и едновременно най-сложната категория. Най-лесна, защото на партньора си можем да подарим всичко и най-трудната, защото пералня за жената надали е най-удачния коледен подарък и се очаква да направим мил жест, да изберем личен подарък, с който наистина да зарадваме човека до нас. Оказва се, че повечето хора никак не обръщат внимание на вкуса и предпочитанията на другите, включително половинките си – независимо дали са гаджета от 2 седмици или съпрузи от 20 години.

Основните насоки са следните:

  • Можем да подарим нещо голямо, значимо и нещо, за което знаем, че човекът до нас мечтае или иска – т.е. може да сме спестявали от закуски цяла година, за да купим НЕЩОТО, което да бъде изненада.
  • Можем да направим и абсолютно планиран и предварително избран подарък – особено в случая, в който искаме да направим голя, значим, скъп подарък, но се двоумим дали сме избрали точното нещо.
  • Можем да заложим на преживяване, вместо на вещи
  • Можем да изберем нещо весело и закачливо, за което си имаме вътрешнозаводска шега
  • Можем да подарим нещо, свързано с хобито на човека до нас
  • Обикновено половинката – независимо дали е официалната или любовницата/любовникът са единствените хора, на които можем да подарим парфюм. Напоследък това правило е почти отпаднало, защото ако знаем, че най-добрата ни приятелка мечтае за определен парфюм можем да й го купим. Но векове наред подаръкът на парфюм е бил акт натоварен с върховен еротизъм, който днес, благодарение на масовата парфюмерия вече никой не приема като нещо токова важно и значимо.

Тесен семеен кръг – деца, родители, братя и сестри, баби и дядовци

  • В тази категория подаръците обикновено се делят на три категория: мечтани, желани и полезни.
  • Мечтаните подаръци са тези неща, които по една или друга причина получателя не може да си позволи, за разлика от подаряващия и по този начин се прави щедър жест. Стига този щедър жест да не злепостави или да не накара получателя да се почувства неудобно, това е чудесен начин да зарадваме близък човек. В тази категория влизат почивка за родителите, които вече са пенсионери и не могат да си позволят пътувания с мизерните си пенсии; Lego-то, което детето си мечтае да получи още от миналата пролет и т.н.
  • Желаните подаръци са тези, които са съобразени с предпочитанията, вкуса и реалните нужди и начин на живот на получателя. Да подарим комплект за градинарство на човек, който няма нито градина, нито някога е притежавал дори едно стайно растение – е нелепо. Да подарим на меломан или фен на класическия рок колекционерска кутия с дискографията на Rolling Sones обаче е чудесен подход.
  • Полезните подаръци са отново съобразени с вкуса, предпочитанията и начина на живот на получателя, но са от по-общ характер. Ако трябва да дам отново примера с музиката и знаем, че някой е меломан, но нямаме точна представа за предпочитанията му, то абонамент за Spotify Premium е чудесен подход. В тази графа влизат подаръчни ваучери от книжарници, магазини и дори абонамент за спортен/фитнес център и т.н.

Широк семеен кръг – лели, чичовци, братовчеди и всички останали стринки, лелинчовци и т.н. хора, които никога няма да запомня кой на кого какъв точно се пада

  • Подаръците към по-широкия семеен кръг, освен в случаите на изключителна близост и приятелство, са по-скоро символични, а за тези, с които не се виждаме често и живеят надалеч – изпращането на коледна картичка е достатъчно.
  • В случаите, в които има голямо семейно събиране и трябва да се направят подаръци на множество хора има три основни подхода: или се участва с помощ към празничната трапеза и се носи храна, напитки и сладкиши; може да се подари по нещо много символично на всеки – като красива ръчно изработена коледна украса, свещ или друг празничен предмет или предварително се вземе групово решение, че ще има размяна на подаръци, като или се изтегли на лотариен принцип името на човека, на когото трябва да се поднесе подаръка или се събират всички подаръци, а после се тегли на лотариен принцип кой при кого отива.

Приятели

  • Тук отново е валидно правилото, че хората от един кръг трябва да получат равностойни подаръци.
  • Ако сме на коледно парти, на което ще присъства по-широк кръг хора, може да подходим като със семейните сбирки: да допринесем с храна и напитки или да организираме подаръчна томбола
  • Насоките за подаръци за приятелите са подобно на тези за семейството: имайте предвид личните вкусове и предпочитания

Колеги, състуденти, съученици, шефове, учители и т.н.

  • Ако искаме да подарим нещо в знак на благодарност към любим учител, преподавател или колега трябва да имаме предвид отношенията ни и ако те не са твърде лични, то подаръкът трябва да остане по-скоро символичен и да приложим картичка, в която описваме за какво точно благодарим и да пожелаем весели празници.
  • Към колегите си, освен ако нямаме някой, който ни е особено близък, подхождаме по-делово и поднасяме отново символични подаръци.
  • Същото правим и с шефа – не е нужно да се изхвърлим и да подарим нещо скъпо, само защото искаме да затрогнем висшестоящ.
  • Коледните томболи с подаръци са добър начин всеки да има по нещо, като едновременно не е нужно да с харчат прекалено много пари
  • Корпоративните подаръци са нещо съвсем отделно – тогава изпращаме нещо както от свое име, така и от името на екипа или компанията, така че е добре да бъде елегантно брандирано и да ако работим в голяма корпорация това може да бъде календар, тефтер, химикалка или друг сувенирен предмет.
  • Коледната кошница със сладкиши, вино и лакомства е класически вариант за коледен подарък.

Хората, които правят живота ви по-лесен

  • В края на година обикновено искаме да се отблагодарим или да зарадваме хората, които са ни спасили живота или са спасили живота на нашите близки, които ни помагат да се чувстваме и да изглеждаме добре през цялата година.
  • Тук подаръците отново могат да бъдат символични коледни украса, предмети, както и сладкиши или направо коледна гурме кошница.

Края на годината е различен за всеки, както и всяка година е различна от предходната. За някои хора годината може да била изключително успешна, за други да е била тежки и декември да е финансово предизвикателен, за това трябва да имаме предвид следните неща:

  • Когато организираме семейни или приятелски партита, вечери, коктейли и т.н., независимо дали в домашна атмосфера или в бар или ресторант, трябва да подходим тактично и да предположим, че всеки ще се включи според възможностите си. Като така не бива излишно да се разпределя кой какво и на каква стойност трябва да закупи/донесе и т.н.
  • По никакъв начин не бива да насилваме хора, които по една или друга причина не могат (или пък не искат) да присъстват на определено събитие да идват. Емоционалното изнудване тип „много ще ме разочароваш“ е изключително нетактично и излишно.
  • Не бива да се притесняваме от факта, че не можем да си позволим да зарадваме всеки с подаръка, с който бихме искали и трябва да се ограничаваме според възможностите си. В крайна сметка на Коледа е много по-важно отношението и грижата, отколкото материалния подарък. Можем винаги да подарим картичка със сърдечно написани пожелания за здраве, щастие, обич, спокойствие и успех. Ако сте особено вдъхновени по празниците или пък талантливи – може да напишете стих, песен, да нарисувате картина и т.н.
  • Поднасянето на домашно изпечени сладкиши винаги е мил и ценен жест, защото сме отделили от личното си време, за да зарадваме някого с нещо вкусно на Коледа

И за финал ето компилация от най-често допусканите грешки при поднасянето на коледни подаръци:

  • Поднасянето на коледен букет – изобщо да отидете на парти, на което ще има много гости с букет не е особено добра идея, защото ще затрудните домакина да търси ваза. Ако много държите да поднесете цвете – заложете на добре опакована коледна звезда в саксия.
  • Преподаряването на подаръци в компанията, в която сте ги получили миналата година. Може миналата година Иван да ви е подарил ужасна вратовръзка, а тази година да искате да се отървете от нея и да я подарите на Петър, но това е възможно най-лошото решение, особено ако двамата се познават и още повече, ако го правите на парти, на което присъстват и двамата.
  • Голямо парти и подаръци само за някои избрани – или има за всички, или само за домакините, или има за коледна томбола. При всички положения трябва размяната да бъде добре уточнена и организирана предварително.
  • Прекалено скъпи подаръци на хора, които не са ви близки – като шефа, например. Принципно този подход дава толкова много възможности за интерпретация, от чисто подмазвачество, до тайно ухажване, че определено е по-добре да се въздържите.
  • Прекалено лични и скъпи подаръци към определен подчинен – отново има поле за интерпретация: от фаворитизиаре до ухажване чрез подкупване със скъпи подаръци.
  • Прекомерно глезене на децата по празниците със скъпи и ненужни подаръци – особено ако тези подаръци са поднесени от хора различни от родителите. Изобщо – ако планирате да правите подаръци за децата на роднините или приятелите си, по-добре съгласувайте с родителите им предварително.
  • Подаръци-изненада в неподходящ момент – ако планирате да дадете коледните подаръци на близки, приятели, роднини, когато се виждате с тях по повод, който не предполага размяна на подаръци – бъдете така добри да ги предупредите. Иначе ще поставите хората в изключително неудобната ситуация да получат подаръка ви, без да могат да ви поднесат техния. Обикновено в подобни ситуации хората се чувстват почти виновни, че не са предвидели ситуацията и не могат да поднесат това, което са подготвили – ненужно неудобство, което можете да спестите!

Ето сега и малко общи предложения за подаръци за деца и подрастващи пубери:  

За деца:

  • Настолна игра или карти за игра по време на път. Освен всичко, което има по книжарниците – вижте и тез и на Red Paper Plane – надявам се по коледните празници да ни остане малко повече време, за да можем с Ади да им напишем читаво ревю!
  • DIY комплект
  • Енциклопедия на тема, която ги вълнува
  • Пъзел
  • Lego
  • Ваучер-подарък за занимание, например за Мацало
  • Готина възглавница за път
  • Комплект за печене на сладкиши за деца
  • Моливи, бои, флумастери, книжки за оцветяване и т.н.

Бих посъветвала на деца до 10-годишна възраст да не се подаряват прекомерно много джаджи и пластмасови предмети/играчки, а да се насърчи работата с въображение, ръце, фантазия – но това съм аз и това е моята представа за света

За по-големи деца, т.е. пубери:

  • Джаджа – от яко калъфче за телефон или pop socket, през готино зарядно power bank, го гъзарски слушалки или мишка и клавиатура за геймъри – хлапетата в тази възраст се кефят на подобни неща
  • Конзола – Play Station, X Box, Wii, PSP – или там каквото друго УАУ има в момента (ако искате да ви обичат цял живот или поне докато излезе на пазара нещо по-яко)
  • Игри за конзола, ако хлапето вече има такава
  • Нещо хипстърско с модерен привкус, ако хлапето го влече, естествено, като ретро ръчен часовник
  • Раница с любим герой, в любим цвят и т.н.
  • Тефтери, химикалки, дневници, всякакви неща за бюро – този вид консумативи, особено ако нацелите вкуса на хлапето, винаги спасяват като подарък
  • Комплект готини аксесоари за почистване на лице, тяло и т.н. – прнципно този вид подаръци са в графа супер зле, но предвид, че пуберите са още на ръба на категория деца и се налага да се прибягва по всякакъв начин към приучаването им към добри навици (включително хигиенни) един як несесер с красиви ножици, пили или комплект четки за почистване на лице (тип Luna) плюс тоалетна вода, лек гланц за устни и други глезотийки не е чак толкова лоша идея.
  • Boom Box – все пак това е възрастта за слушане на музика и откриване на всякакви жанрове
  • Абонамент за спорт, Spotify, подаръчен ваучер от магазин и т.н.
  • За по-напредналите в развитието си може нещо свързано с тяхното хоби: за спортуващите – спортна екипировка; за свирещите на музикални инструменти – нещо в тази насока; за рисуващите – комплект за рисуване; за феновете на фотографията – фотоапарат или нов обекти и т.н.

Спирам до тук, защото още малко и това ще се превърне в книга-наръчник, а не в блог пост.

Поздравления на тези, които успяха да стигнат до тук! (също така – ако някъде видите грешки от какъвто и да е характер – моля, алармирайте, нямах много време за редакции и корекции, трябва да бързам за работа!)

Леко и успешно справяне с предколедната истерия и весели празници!

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *