Една седмица до DiVino.Taste 2018 – как да се подготвим?

Следващата седмица, между 23 и 25 ноември, за повечето любители на виното, винопроизводители, търговци и ресторантьори, основната тема на разговор ще бъде DiVino.Taste.

Припомням основната информация:

Кога: DiVino.Taste ще се проведе от 23 до 25 ноември

Къде: зала 5 на Интер Експо Център, София

Вход: с билети, за 1, 2 или 3 дни, като билети можете да си купите онлайн от Vintageclub.bg или по време на изложението, на входа.

Какво: над 500 от най-добрите български вина на близо 75 винарски изби

Подробната програма е ТУК, като вече повечето майсторски класове са разпродадени, което е съвсем очаквано предвид нарастващия ежегоден интерес, но ако случайно намерите някъде място – побързайте, няма да е свободно за дълго!

Освен майсторските класове има и поредица лекции, като някои от тях са с покани, други са със свободен вход – проверете отново в програмата. Има такива, които определено си заслужават. Вече традиционно освен голямата зала за дегустации, залите за майсторски класове и лекции, има и специално обособената гурме зона, в която има селекция от специални деликатеси, винени и кулинарни аксесоари, като и книги.

За първи път тази година на изложението ще има и Fine Wine Corner – обособено пространство в основната зала за дегустации, където ще бъдат представени 50 внимателно подбрани български вина от най-висок клас, редки и ценни бутилки, наградени, стари реколти, вина с енотечна стойност. Това определено ще бъдат вина, които ще си заслужава да бъдат опитани!

Част от тези вина може да се закупят – само в рамките на DiVino.Taste и само в специално изградения в залата на събитието магазин Casavino, където ще се предлагат общо над 3000 различни етикети от вината, представяни по щандовете на избите. Често именно в тези магазини на Casavino има оферти и вина, които си струва човек да „хване“!

Защо си струва да обърнете по-специално внимание на тази зона и какво ще намерите в нея? Като начало ще можете да се нахраните с нещо вкусно – повярвайте ми, паузата за храна по време на винена дегустация е жизненоважна! Освен това можете да се запознаете с различни производители и вносители на хранителни стоки и продукти, както и уреди за виното и гастрономията.

Ето какво и кого ще можете да намерите тази година в гурме зоната на DiVino.Taste:

  • специални сирена, кашкавали, колбаси, фасул и други традиционни продукти на Slow Food България и на членове на Българска асоциация биопродукти
  • можете да опитате и купите зехтини от най-висок клас: испански и гръцки, предлагани от Elly’s Supreme Taste или френски – на Le Petit Quché
  • системата Coravin за дълго съхранение на отворени вина
  • система за съхранение на отворени вина у дома ще намерите при Sagax, редом с други полезни аксесоари
  • чашите за вино Riedel – като ще можете да ги изпробвате с различни вина и да изберете вашия фаворит
  • качествени уреди за виното и гастрономията от Двата щъркела
  • Pliska Oil – студено пресовано слънчогледово олио със специално качество
  • La Bottega 1991 – класни италиански колбаси, сирена и т.н.
  • Ancestral Superfoods – суперхрани с древен произход
  • сирената с трюфели на Du Chef
  • сицилиански шоколади Modica
  • вегански шоколади Smart Sisters
  • Светулка със сладкиши
  • хлябът, печивата и сладкишите на Bakers, CO-CO Sweet and More, Сладко и Солено
  • Dabov – кафето, което сякаш неизменно присъства на DiVino.Taste (и добре, че е там!!!)
  • храната на Cult Gourmet Catering (аз винаги ям именно там!) Освен това ако имаме достатъчно късмет, може да има и някой от десертите на Йоана, които се съчетават великолепно с някои вина – особено бели, розе или пенливи.
  • книгите на издателство Gourmet Publishing – на последно, но не и по важност място! Идва Коледа, струва си да се запасите с подаръци, а комбинацията хубава или кулинарна книга + бутилка класно вино, би се харесала и на най-киселата ви леля.

Подробности за DiVino.Taste 2018 можете да следите на taste.bg или в страницата на събитието във Facebook.

Ето тук е и текстът ми за Does & Don’ts по време на винена дегустация и базов етикет и насоки за поведение, така че да се насладите максимално, без да пречите на околните.

Ще се видим следващия уикенд!

 

 

1 Comment

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *