Прибори за хранене: как подреждаме приборите за десерт?

От четвъртък, 1 октомври 2020 0 Няма етикети Връзка 0

Преди известно време попитах под ТОЗИ пост в Instagram кои са въпросите около етикета на масата, на които най-много искате да отговоря и какво ви е интересно, полезно и важно да знаете?

Единственото запитване беше следното:

Всички видове лъжички за десерт – поставят се срещу чиниите, но все не помня кога са обърнати наляво и кога надясно.

Започвам да отговарям с уговорката, че всичко зависи от ситуацията, менюто, мястото на което се намираме, компанията, степента на официалност на повода… Както с повечето правила в етикета днес, включително този за хранене, изключенията, интерпретациите и вариациите са много повече от самите фиксирани норми.

При много официални поводи и при предварително формално подреждане на масата, приборите за десерта наистина се поставят пред чиниите, като могат да бъдат лъжичка и виличка, виличка и ножче или и трите: лъжичка, виличка, ножче… в зависимост от това, какво ще има за десерт и колко десерта ще бъдат поднесени – може да е малко парче торта, а след това за финал на финала – сорбе.

А има и случаи, като следобеден чай и кафе, може да има поднесени само десерти или комбинация от кейкове – солени и сладки. Тогава приборите за десерт са поставени от двете страни на чинията, тъй като в тази конкретна ситуация „основното“ ни е десертът.

За приборите за десерти важат същите правила, които важат и за останалите прибори: започваме използването им „отвън навътре“ – т.е. започваме да се храним с приборите, които са подредени най-далече от чиниите – особено ако имаме няколко десерта. Изключение правят случаите, в които имаме един десерт, поднесен с един прибор – например сладолед и лъжичка, или сет от прибори – торта с ножче и виличка.

Както и при останалите ястия, държим приборите както следва:

  • Лъжицата се държи само с дясната ръка.
  • Вилицата се държи с лявата ръка, освен в съвсем неформални случаи, в които не се изисква използване на нож и ядем десерта си само с вилица, която държим в дясната ръка.
  • Ножът се държи с дясната ръка, като освен за нарязване служи и за поставяне на хапката десерт – например малка хапка торта, кейк, млечна баница и т.н. върху вилицата.
  • Както и при приборите за основното хранене или предястията, приборите за десерт никога не се поставят на масата/покривката/салфетката, след като сме започнали да ядем десерта си, а се поставят само и единствено в чинията. По-елегантно е никога да не допират повърхността на масата, а да се поставят само върху чинията, без да стърчат много извън нея.
  • Кафето и чая разбъркаме със съответните лъжички с дясната ръка, като лъжичките никога не се облизват, а се поставят в чинийката на съответната чаша.

В случаите, в които искаме да подредим масата предварително, включително и приборите за десерт – ги поставяме над чиниите, като дръжките на всеки прибор сочат към ръката, с която трябва да се използват:

  • Дръжката на лъжичката е обърната надясно
  • Дръжката на виличката е обърната наляво
  • Дръжката на ножчето е обърната надясно

Приборите за десерта могат да бъдат както от същия комплект, от който са били приборите за предястието/супата/основното, така и съвсем различен комплект, като всичко зависи отново от степента на официалност и тържественост, която искаме да подчертаем, менюто и не на последно място – с какво всъщност разполагаме.

Колкото е изискано и елегантно да имаме сервиз за хранене, в който да има чинии за супа, салата, основно, десерт, чинийка за хляб и сервиз за чай и кафе и към него съответните прибори за хранене – които са комплект, също толкова красиво може да бъде и използването на различни шарени керамични чинии и различни прибори за основното и десерта.

Притежавам няколко комплекта прибори за хранене, като ето този от снимката някога е бил за 12 души, а днес, уви, някои от малките прибори са изчезнали по време на многото премествания между различни държави и апартаменти.

Ето този ретро комплект има лъжица, вилица, нож и лъжичка и по този начин мога да поднеса супа, основно и десерт (даже веднага ми хрумна и есенното меню: крем супа от тиква, зеленчукова лазаня и чийзкейк с тиква).

Имам и някакви малко лъжички и вилички, купувани по отделно, които спасяват положението всеки път при нужда.


Приборите горе вдясно са поставени само за маркировка на мястото, а коеот трябва да бъдат сложени, впоследствие, чашите за кафе или чай.

Освен ако не отиваме на някаква много сериозна и тежка вечеря, най-важното е настроението, което ще вложим в подредбата, сервирането и менюто – всичко останало е само допълнение и декор!

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *