Моите впечатления от Domestina

От сряда, 4 май 2016 1 Няма етикети Връзка 1

Началото на февруари бях изпаднала в някаква пост-рожден-ден екзистенциална криза какво правя с времето си и как го разпределям, като основните ми терзания споделих тук. А малко след като споделих поста във Facebook страницата на блога, получих предложение от Domestina да пробвам услугата им – наемане на професионална домашна помощница за определен ден, през тяхната онлайн платформа.

След първоначалната ми реакция: OMG! Колко яко! Някой някъде в даден бранд вижда, че имаш питане/проблем и ти предлага решение – колко мило и същевременно добър ход! Започна една втор фаза на: е как сега ще дойде жена вкъщи, докато къщата е с краката нагоре – първо трябва да подредя, както и трябва да намеря ден, в който мога да отделя 4 часа, за да си седя вкъщи все пак, докато е тук жената… след 2 месеца организация, вътрешно навиване и мотивиране – в края на април (тематично, преди великденските празници) поръчах почистване у дома.

Платформата е направена като за американци и малки деца: избираш район/адрес, избираш часове, за които имаш нужда от помощница – 4 или 8, избираш желан ден и виждаш жените, които са свободни в този период, както и препоръките, които са получили – т.е. можеш да си избереш и конкретна служителка на фирмата.

Жената, която дойде в къщи беше много внимателна и се държа много професионално – за разлика от обичайната практика на повечето домашни помощници, препоръчани от познати, които с влизането си са имали основно 2 модела на поведение: 1 сякаш ти правят лична услуга и 2 сякаш са ти първи приятелки. Тук положението беше кратко, точно и ясно: набързо показване кое къде се намира (бях подбрала предварително препарати, парцали и т.н. в една пластмасова кутия, за улеснение), какво искам да бъде изчистено и специфични насоки и препоръки за конкретни повърхности: бар плотът чистя с оцет и сода, защото агресивните препарати развалят политурата, дървените повърхности със специален препарат и кожения диван – отново с вода, оцет и сода, а после се полира с разтвор от вода, оцет и олио от ленено семе.

Преди да продължа с моите коментари искам да споделя коментари на познати и приятели, които са използвали както Domestina, така и други фирми за професионално почистване:

Случай 1: бивша камериерка от голям софийски хотел използва работата си във фирма, за да си прави лични договорки с клиентите с идеята да печели повече

Случай 2: 2-ма души от фирма, която основно почиства офиси, пристига с техника, която колкото и професионално да изглежда, ясно не е била поддържана и почиствана добре, защото оставя сиви петна по всички бели тъкани: килим, гарнитура, фотьойли (имам една приятелка, чийто дом е изцяло бял!)

Случай 3: хората просто не пристигнали, защото като стигнали до адреса не се ориентирали, а били забравили телефона на клиентката и си тръгнали. Няма обезпечение, няма изпратен друг екип – нищо!

Сега и моите впечатления:

Жената беше точна, на време, носеше си дори шише с вода и категорично отказа кафето и кекса, които по едно време й предложих. Държа се толкова професионално, че дори леко се стреснах.

Аз чистих наравно с жената, като в определени моменти, когато виждаше, че ми е трудно с нещо – местене на мебели и т.н. – идваше да ми помогне. Бяхме си разпределили задачите, като в случаите, в които свършеше конкретна задача, веднага почваше друга или питаше с какво да се заеме.

Нямаше мънкане, мрънкане, измъчени псевдо-приятелки разговори или паузи за цигарка и кафенце. В интерес на истината не бях имала случай, в който вкъщи да влезне толкова организирана и подредена домашна помощница.

Според замисъла на Domestina – всички домашни помощници имат добри заплати и осигуровки, т.е. не работят на черно, както и имат нормирано работно време – 8 часа на ден, без събота и неделя – ценоразписите са в сайта, нямам представа какъв % отива за реална заплата. При личните договорки знам, че може да се лавира.

Като цяло съм доволна, определено мисля да повторя, като само трябва да си реорганизирам времето така, че да мога 1 ден в седмицата по 4 часа да съм вкъщи.

 

1 Comment
  • Димка
    май 26, 2017

    Днес за първи път разбрах,какво означава за фирмите кадрови проблем.Поръчах почистване да дома си и платих.Въпреки ,че нещо ме съмняваше.
    Дойде със закъснение една жена и съответно огледа помешенията започна в едното и после захвърли гъбата и каза,че няма да работи защото нямало условия.
    Обади се на фирмата и отказа поръчката въпреки,че бях платила.Защо нямаше условия не ми стана ясно,защото в апартамента ни периодично са идвали жени да чистят и проблемът за липса на сифон не ми беше споделян.
    По големият ужас беше контактът ми с представител на фирмата Domestina,която заяви,че няма да ми върнат парите въпреки че не са почистили.
    Моля не поръчвайте от тази фирма.Ще се разочаровате.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *