Една седмица до DiVino.Taste 2018 – как да се подготвим?

Следващата седмица, между 23 и 25 ноември, за повечето любители на виното, винопроизводители, търговци и ресторантьори, основната тема на разговор ще бъде DiVino.Taste.

Припомням основната информация:

Кога: DiVino.Taste ще се проведе от 23 до 25 ноември

Къде: зала 5 на Интер Експо Център, София

Вход: с билети, за 1, 2 или 3 дни, като билети можете да си купите онлайн от Vintageclub.bg или по време на изложението, на входа.

Какво: над 500 от най-добрите български вина на близо 75 винарски изби

Подробната програма е ТУК, като вече повечето майсторски класове са разпродадени, което е съвсем очаквано предвид нарастващия ежегоден интерес, но ако случайно намерите някъде място – побързайте, няма да е свободно за дълго!

Освен майсторските класове има и поредица лекции, като някои от тях са с покани, други са със свободен вход – проверете отново в програмата. Има такива, които определено си заслужават. Вече традиционно освен голямата зала за дегустации, залите за майсторски класове и лекции, има и специално обособената гурме зона, в която има селекция от специални деликатеси, винени и кулинарни аксесоари, като и книги.

За първи път тази година на изложението ще има и Fine Wine Corner – обособено пространство в основната зала за дегустации, където ще бъдат представени 50 внимателно подбрани български вина от най-висок клас, редки и ценни бутилки, наградени, стари реколти, вина с енотечна стойност. Това определено ще бъдат вина, които ще си заслужава да бъдат опитани!

Част от тези вина може да се закупят – само в рамките на DiVino.Taste и само в специално изградения в залата на събитието магазин Casavino, където ще се предлагат общо над 3000 различни етикети от вината, представяни по щандовете на избите. Често именно в тези магазини на Casavino има оферти и вина, които си струва човек да „хване“!

Защо си струва да обърнете по-специално внимание на тази зона и какво ще намерите в нея? Като начало ще можете да се нахраните с нещо вкусно – повярвайте ми, паузата за храна по време на винена дегустация е жизненоважна! Освен това можете да се запознаете с различни производители и вносители на хранителни стоки и продукти, както и уреди за виното и гастрономията.

Ето какво и кого ще можете да намерите тази година в гурме зоната на DiVino.Taste:

 • специални сирена, кашкавали, колбаси, фасул и други традиционни продукти на Slow Food България и на членове на Българска асоциация биопродукти
 • можете да опитате и купите зехтини от най-висок клас: испански и гръцки, предлагани от Elly’s Supreme Taste или френски – на Le Petit Quché
 • системата Coravin за дълго съхранение на отворени вина
 • система за съхранение на отворени вина у дома ще намерите при Sagax, редом с други полезни аксесоари
 • чашите за вино Riedel – като ще можете да ги изпробвате с различни вина и да изберете вашия фаворит
 • качествени уреди за виното и гастрономията от Двата щъркела
 • Pliska Oil – студено пресовано слънчогледово олио със специално качество
 • La Bottega 1991 – класни италиански колбаси, сирена и т.н.
 • Ancestral Superfoods – суперхрани с древен произход
 • сирената с трюфели на Du Chef
 • сицилиански шоколади Modica
 • вегански шоколади Smart Sisters
 • Светулка със сладкиши
 • хлябът, печивата и сладкишите на Bakers, CO-CO Sweet and More, Сладко и Солено
 • Dabov – кафето, което сякаш неизменно присъства на DiVino.Taste (и добре, че е там!!!)
 • храната на Cult Gourmet Catering (аз винаги ям именно там!) Освен това ако имаме достатъчно късмет, може да има и някой от десертите на Йоана, които се съчетават великолепно с някои вина – особено бели, розе или пенливи.
 • книгите на издателство Gourmet Publishing – на последно, но не и по важност място! Идва Коледа, струва си да се запасите с подаръци, а комбинацията хубава или кулинарна книга + бутилка класно вино, би се харесала и на най-киселата ви леля.

Подробности за DiVino.Taste 2018 можете да следите на taste.bg или в страницата на събитието във Facebook.

Ето тук е и текстът ми за Does & Don’ts по време на винена дегустация и базов етикет и насоки за поведение, така че да се насладите максимално, без да пречите на околните.

Ще се видим следващия уикенд!

 

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *